Лекторите | Q&A с Марко Хайнен

marko

Марко Хайнен e част от екипа, който работи по ядрото на WordPress от дълги години и е основен разработчик на GlotPress (софтуерът за превод на WordPress). Живее в Холандия, работи като WordPress консултант на свободна практика и развива собствената си компания CodeKitchen. Освен за клиентите си, Марко отделя много време за проект, свързан с изкуството и за разширения с отворен код като Tabify Edit Screen и WP DB Drivers.

Говорим си с Марко за WordPress, за проектите му и разбира се за това с какво ще ви забавлява на Word Camp Sofia 2013.

Как се зариби по WordPress?

Започнах през 2006-та, имах нужда от нещо за собствения ми сайт. Бях написал вече няколко инструмента за себе си, но ми трябваше нещо, което не трябваше аз да поддържам. Обичах да си играя със сайта си и всяка година започвах да го пиша отначало. През 2010-та излезе WordPress 3.0 и вече можеха да се добавят custom post types. Това беше нещо, което винаги съм искал да имам, за да си правя яки неща, а и лесно за поддръжка. Видях, че функционалността за добавяне на медия позволява това само за постове и странци и започнах да разработвам за WordPress, за да може да се включват и Custom Post Types.

Година по-късно започнах да правя още повече неща за WordPress и от 1 добавка за 3.0 и две за 3.3, се включих активно в разработката на част от 3.4 – поправянето и разширението на XML-RPC, което ме направи един от водещите програмисти на ядрото. С Mайк Шрьодер работихме заедно по пълното пренаписване на кода за обработка на изображението за 3.5. Невероятно е да работиш с с хора от целия свят и затова отделям толкова време за WordPress.

Върху какво работиш напоследък?

Почти свършвам с два големи проекта за клиенти. Единият е за местен TV канал, който споделя супер много съдържание със зрителите си. Правя им инструменти като например модул за проучвания, които да пускат към потребителите в реално време когато решат. В момента довършвам втория екран, който ползват по време на предавания, който е доста готин, използва Node.js.

На каква тема ще говориш в София? Какво да очакваме?

Темата ми е за разработката на наистина добри разширения. Лесно е да се направи плъгин, но да направиш наистина як плъгин не е толкова лесно. Особено когато трябва да се разправяш с функционалността на всички останали плъгини.

Ще покажа някои от разширенията, които аз съм писал и ще разкажа как се прецакваха разни неща в процеса, ще покажа някои лесни трикове за това как да оправите кода си, как да изглежда по-добре. Ще видим и как плъгините могат лесно да се направят така, че да са готови за превод и защо това е супер важно да се случва. Ще покажем основите, на които е изграден WordPress и хората ще разберат как техния код може да стане допълнение към ядрото.

Какво ще се случва с GlotPress от тук нататък, дай ни малко вътрешна информация за плановете за разработка?

GlotPress е жесток проект, с който се превеждат низове в разширения или теми, но му липсват разни неща. Един от основните фокуси в момента е подобрение на процеса по инсталиране. Не се инсталира лесно и не конфигурира .htaccess правилата както трябва.

Друго основно нещо ще бъде автоматичното откриване на низове. Току що беше добавена функционалност, която открива малки промени по низовете и използва променените, макар и да ги маркира като “fuzzy”. Така че преводът все пак трябва да бъде проверен, но не се губи. И още – автоматично откриване на същия низ в друг проект. Така че ако промениш низ в WordPress 3.6, а го е имало и в 3.5, все пак да се преведе.

Във визитката ти пише, че в момента разработваш проект за хора на изкуството. Какъв е той?

Правя платформа за музиканти, с която да си направят сайт с цялата им нужда функционалност. Има толкова много отвратително грозни сайтове, а могат да бъдат наистина добри с малко усилия. Всеки сайт ще има основни неща като блог, програма, видео, тяхната собствена музика. Ще има връзки с някои готини онлайн услуги като Pledgemusic.com, Patreon.com и stageit.com, така че хората да могат да продават нещата си през сайта. Надявам се когато завърша проекта да има и възможност за директен ъплоуд на неща към iTunes и Spotify. Ще разработя и мобилно приложение за платформата, така че за хората да е лесно да разглеждат различните музиканти.

Петък е, дай ни няколко готини уърдпресаджии, които да следваме?

Ще ви дам няколко души, към които имам огромно уважение, а не са достатъчно известни в общността. Така че следвайте Mike Schroder (@GetSource), Daniel Bachhuber (@danielbackhuber) and Barry Kooij (@cageNL).

Очевидно всичките са програмисти и правят невероятни неща. С Майк работихме по WP_Image_Editor, той освен това прави яки неща с WPCLI. Даниъл работеше за Automattic, а сега прави чудни неща в Human Made. Бари е холандски програмист, който скоро започна да прави много добри плъгини за WordPress като SubPosts и What The File.

Марко ще се включи в Contributor Day на 27 октомври, където ще разкаже още неща за работатa по GlotPress и как да се включите с доработка ако имате желание. За да се запишете за Contributor day, отбележете присъствие когато се регистрирате за WordCamp Sofia.
This entry was posted in Лекторите and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.