Лекторите | Q&A с Константин Ковшенин

Konstantin Kovshenin @ WCSF  | Photo by Mark Jaquith

Konstantin Kovshenin @ WCSF | Photo by Mark Jaquith

Ако сте следили dev потока на WordCamp Sofia 2012, си спомняте Константин и лекцията му за Settings API. Константин е част от програмата и тази година, така че ще имате възможност да го приклещите и разпитате с подробности за всичко WordPress-свързано, което ви хрумне.

Поговорихме си с Константин и полюбопитствахме за какво ще говори тази година и други разни.

Как започна да се занимаваш с WordPress?

Като много други хора – направих си блог преди много години, но не се занимавах много много преди да започна да пиша плъгини и теми – тогава наистина се зарибих и нямаше връщане назад.

Кажи малко повече за това за какво ще говориш на WordCamp Sofia?

Темите за WordPress са ми голяма слабост и тази година в София ще говоря за изграждане на темплейти. Ще минем през реда на зареждане на темплейтите, как и най-вече защо работи. Ще разгледаме някои доста яки функционалности на ядрото на WordPress като get_template_part() и locate_template() и ще поговорим за това как темите и плъгините могат да се възползват от гъвкавостта им.

Носят се слухове, че работиш много (И под слухове имам предвид статистикитата от .org акаунта му, github акаунта му и Twitter – бел. авт.). Забъркан си в Underscores.me,  CampTix Event Ticketing plugin, още куп плъгини, пишеш теми, организираш WordCamp Russia, водиш WordPress.org екипа в Automattic и си женен… Как се оправяш с времето?

Просто работя ненормално много, от което не съм особено горд. Винаги сме по-продуктивни когато правим нещо, на което се кефим, така че гледам да превключвам проектите често, даже по-често отколкото трябва. Ако има някакъв досаден бъг за оправяне, но не ми се занимава с него точно днес, ще го мисля утре или след седмица, или след месец или докогато ми позволяват крайните срокове.

TODO-то ми е огромно, защото винаги има по-яки неща за правене, но накрая се налага да си свърша нещата в списъка и като се наложи, гледам да извлека максималното от тях. Често се случва да е доста по-забавно отколкото съм очаквал, освен разбира се ако не е нещо, свързано с IE.

Кой руски сайт би мигрирал на WordPress?

Определено бих започнал с LiveJournal, защото е супер популярен в Русия и защото блогърите заслужават по-добър софтуер. Като махнем него от списъка, бих се насочил към големите новинарски сайтове – ria.ru, rbc,ru, lenta.ru, gazeta.ru. Освен че мисля, че WordPress ще им пасне идеално, разработчиците им определено са достатъчно талантливи, за да се включат в работата по WordPress.

Препоръка за трима готини WordPress хора, които да следваме в Twitter?

Вероятно вече следвате Matt, Nacin и Jaquith, така че ще пробвам да дам трима, които сигурно не следвате: Ryan McCue, Scott Taylor и Drew Jaynes.

Мерси! Ще се видим на 26-ти?

Абсолютно! 🙂

 

Регистрацията за WordCamp Sofia е отворена → билети, билети.

This entry was posted in Лекторите and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Лекторите | Q&A с Константин Ковшенин

  1. Pingback: WordPress › България « WordCamp Sofia 2013 ще бъде на 26-ти октомври в Telerik Academy